The decomposition and N mineralization ofAzolla pinnata in moist and flooded soil - Tung, H. F. (Malaysian Journal of Science, 1994)
Thedecomposition andN mineralization offresh and dried fronds of a local of Azolla pinnata were monitored in moist and flooded soils. Results show that nitrogen in the fem can be readily converted and released into the soil as Although the rate of N release is more rapid in fronds with a higher water content, the total amount of N released under flooded condiÃ¼ons is greater in dried than in fresh samples. Basal application of both fresh and dried Azolla can effectively replace the application of inorganic N in rice cultivation. ABSTRAK Pereputan dan pemineralan N fron segar dan kering dari satu strain paku pakis tempatan Azolla pinnata telah dikaji dalam tanah lembab dan tanah limpah air. Keputusan yang diperolehi menunjukkan bahawa kandungan nitrogen dalam paku pakis ini dapat ditukar dengan cepat serta dilepaskan ke dalam tanah sebagai N-ammonium. Walaupun kadar pelepasan N dari fron segar lebih tinggi jika dibandingkan dengan fron yang telah dikeringkan,jumlah N yang dibebaskan di bawah keadaan tanah limpah air adalah lebih banyak dari fron kontang berbanding dari fron segar. Pembajaan tanah dengan Azolla segar atau kering boleh menggantikan secara berkesan penggunaan baja N bukan organan dalam penanaman pokok padi. (Azolla, decomposition, biQfertilizer, rice yield)