Corals of Pulau Perak: after 46 years of scientific solitude - Yang Amri, Affendi; Tajuddin, Badrul Huzaimi; Lin, Yong Ai; Abdul Adzis, Kee Alfian (Malaysian Journal of Science, 2008)
Underwater surveys were done at Pulau Perak in 2004 and 2006 to investigate whether corals were present after the last scientific expedition in 1958. Using a modified Reef Check method at two study stations at 5 m and 15 m depths, it was documented that corals were not only present but had a high cover of up to 58%. Abundant fish life and high numbers of the banded coral shrimp were observed. A very distinct Crown-of-Thorns Sea Star population unlike the ones found in other Malaysian waters was also documented. The island and its surrounding water should be declared a marine park as it harbours a rich diversity of pristine corals and other marine life. Tinjauan bawah air Pulau Perak telah dijalankan pada tahun 2004 dan 2006 untuk mengetahui jika batu karang masih wujud seperti yang dilaporkan oleh ekspedisi saintifik sebelum ini yang telah dilakukan pada tahun 1958. Dengan menggunakan kaedah Reef Check yang telah ubahsuai untuk digunakan di kawasan ‘reef wall’, tinjauan telah dilakukan di dua stesyen pada kedalaman 5 m dan 15 m. Bukan sahaja batu karang masih didapati di sana tetapi ianya mempunyai litupan yang tinggi sehingga 58%. Ikan dan udang ‘banded coral shrimp’ juga didapati dengan banyak disana. Populasi tapak sulaiman ‘Crown of Thorns’ di Pulau Perak didapati amat berbeza jika dibandingkan dengan populasi di kawasan lain di perairan Malaysia. Oleh kerana perairannya mempunyai banyak batu karang yang amat baik serta diversiti hidupan laut yang tinggi adalah dicadangkan supaya kawasan ini digazetkan sebagai sebuah Taman Laut.