KATEGORI ADAT DALAM BUDAYA MELAYU NUSANTARA - Marzali, Amri (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Karangan ini adalah satu pembahasan tentang empat kategori adat Minangkabau, yang juga berlaku dalam kalangan masyarakat Negeri Sembilan, berpandukan kepada delapan tulisan pakar adat Melayu- Nusantara. Empat kategori adat tersebut adalah â€œadat yang sebenar adat,â€ â€œadat yang diadatkan,â€ â€œadat yang teradat,â€ dan â€œadat istiadat.â€ Setiap adat dicari pengertiannya menurut pendapat masing-masing pakar adat. Setelah itu dibuat rumusannya. Sebagai perbandingan, dalam karangan ini juga dibahas sedikit sebanyak kategori adat Aceh, Bali, dan Bugis. Dari kajian perbandingan ini dapat ditarik satu rumusan bahawa pelbagai adat suku-suku bangsa Melayu-Nusantara adalah merupakan bahagian daripada adat rantau budaya Melayu-Polynesia, yang hidup sebelum kedatangan pengaruh Hindu. Kata Kunci: Adat Minangkabau; adat Aceh; sistem hukum pribumi; rantau budaya Melayu-Nusantara; van Vollenhoven.