LAZY MALAYS? THE RIDICULE OF DERISIVE STEREOTYPE FROM THE POST-COLONIAL COLONISTS: (MELAYU MALAS? KRITIKAN TERHADAP STEREOTAIP TIDAK MUNASABAH DARIPADA PENJAJAH PASCA-KOLONIAL) - Abdul Mutalib Embong,; Kais A. Kadhim,; Leeky Minoq Michin,; Aleksandra Piatnitskaia,; Loi Hoang Huy Phuoc Pham,; Muhammad Luqman Hasan, (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2023)
Abstract Malays have long been stereotyped with certain negative characters and this has been prompting for decades. They had been blamed for their inability to compete against other races in many aspects. The main objective of this study is an exploration of how British writers stereotyped the images of the native Malays through texts. A thematic content analysis involving articles published by Singapore Free Press were analysed for this purpose. The findings showed that some of the contents of the articles were misleading and far from being accurate. The British managed to portray Malays as lazy and apathy through the publications. These accusations were not explained in an intellectual manner, a result of civilizational and cultural discrepancies between the British colonial writers and their Malay subjects. Such stereotype was actually being planned ahead to legalized the colonization in the Malay land. Keywords: bias; British writers; newspapers; local people; subjugation Abstrak Orang Melayu sejak dahulu telah distereotaipkan dengan sifat-sifat negatif tertentu sehingga menyebabkan timbulnya kontroversi mengelilingi isu ini selama beberapa dekad. Mereka sering dituduh tidak mempunyai keupayaan untuk bersaing dengan bangsa-bangsa lain dalam pelbagai jenis kehidupan. Objektif utama kajian ini adalah untuk meneroka cara penulis-penulis British memaparkan imej stereotaip orang Melayu tempatan melalui penulisan mereka. Analisis kandungan secara tematik yang melibatkan artikel-artikel yang diterbitkan oleh Singapore Free Press dikaji untuk tujuan tersebut. Hasil kajian ini telah menunjukkan bahawa sebahagian daripada kandungan artikel yang dianalisis sebenarnya mengandungi maklumat yang kurang tepat dan bersifat dangkal. Pihak British telah berjaya menggambarkan orang Melayu sebagai mereka yang bersikap malas dan bersikap tidak mengambil peduli melalui penerbitan-penerbitan tersebut. Menurut hasil kajian, tuduhan-tuduhan dalam terbitan pihak British tidak dijelaskan secara intelektual disebabkan oleh ketidakseimbangan peradaban dan budaya antara penulispenulis kolonial British dan subjek-subjek mereka, iaitu orang Melayu. Stereotaip seperti ini sebenarnya telah dirancang sebelum British menjajah bertujuan untuk menghalalkan penjajahan di Tanah Melayu. Kata Kunci: bias, penulis Inggeris, surat khabar, orang tempatan, penaklukan