CABARAN DAN PROSES PEMANTAPAN BAHASA MELAYU: CHALLENGES AND ESTABLISHMENT PROCESS OF MALAY LANGUAGE - Bin Jambi, Jaafar (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2008)
Setelah berkembang dengan pesatnya, perkembangan bahasa Melayu terencat sedikit apabila pihak kerajaan mengumumkan termaktubnya Akta Pendidikan 1996 dan arahan penggunaan bahasa Inggeris dalam Pengajaran Mata pelajaran Sains dan Matematik. Sebenarnya sejak pemasyhurannya sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi lagi, bahasa Melayu senantiasa menghadapi cabaran dan kekangan dalam menjalankan tanggungjawab tersebut. Walaupun begitu, bahasa Melayu mesti terus diperkukuhkan demi untuk membuktikan bahawa is mampu dan layak untuk menjadi bahasa utama dalam semua bidang termasuk sains dan teknologi. Oleh itu, pemantapan bahasa Melayu sangat penting dalam menyediakannya terus dinamik dan ampuh untuk menempuhi gelombang globalisasi.