PENGARUH PEMIKIRAN AL-GHAZALI (M. 505 H./ 1111 M.) DALAM KARYA SYEIKH MUHAMMAD NAFIS BIN IDRIS AL-BANJARI: ANALISIS TERHADAP KITAB AL-DURR ALNAFIS - Hamat, Mohd Fauzi; Shuhari, Mohd Hasrul (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Pengaruh al-Ghazali adalah cukup besar dalam membentuk pemikiran ummah dalam dunia Islam. Banyak karya ilmiah yang dihasilkan oleh ulama Melayu silam cuba mengetengahkan pemikiran al-Ghazali ke dalam masyarakat. Hasil dari itu, umat Islam di rantau ini telah mempunyai suatu kefahaman yang sempurna tentang Islam berasaskan huraian beliau yang mantap dan jelas. Dalam daerah Borneo, terdapat beberapa bukti berupa karya ilmiah yang mengukuhkan keterangan bahawa pengaruh pemikiran tokoh bergelar Hujjat al-Islam tersebut begitu dominan dalam pemikiran ulama Melayu. Artikel ini cuba melihat aspek pengaruh tersebut dalam karya kontroversi, Muhammad Nafis bin Idris al-Banjari berasaskan karya beliau yang terkenal al- Durr al-Nafis. Kitab ini telah selesai dikarang oleh al-Banjari pada 27 Muharram tahun 1200 H. bersamaan 30 November 1785 M. Suatu masa, karya ini cukup berpengaruh khususnya dalam sistem pengajian pondok tradisional dan kuliah-kuliah pengajian akidah di masjidmasjid. Analisis akan difokuskan kepada perbahasan utama karya tersebut berkisar kepada persoalan pengesaan Allah dari segi dhat, sifat dan af`al-Nya. Berdasarkan analisis yang dibuat, ternyata al-Banjari amat terpengaruh dengan pemikiran al-Ghazali dalam penulisan kitab al-Durr al-Nafis. Kata Kunci: Pemikiran al-Ghazali; Hujjat al-Islam; Al-Banjari; al- Durr al-Nafis; Dhat; Sifat; Af`al.