SYAIR BUGIS DAN PENGEKALAN SIRI’ DALAM ADAT PERKAHWINAN BUGIS DI SABAH - Amat, Asmiaty (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
kaum Bugis yang kadang kala disebut sebagai Bugis-Makasar merupakan salah satu etnik yang terdapat dalam kelompok penduduk pelbagai etnik di negeri Sabah. Suku kaum ini mendominasi penempatan di Pantai Timur Sabah dan mempunyai kebudayaan dan kesenian tersendiri. Masyarakat ini memiliki satu konsep yang dikenali sebagai siri’. Konsep siri berkait rapat dengan kehormatan dan nilai diri yang begitu disanjung. Siri telah sebati dalam diri seseorang Bugis dan ia melambangkan keutuhan keperibadian yang mencakupi segala kewajipan sebagai seorang manusia di sisi masyarakat. Maksudnya, siri hendaklah menjadi landasan hidup masyarakat Bugis-Makasar atau Bugis keseluruhannya, supaya martabat mereka tetap dipandang tinggi oleh masyarakat setempat. Selain siri yang menjadi landasan hidup masyarakat tersebut, mereka juga memiliki syair yang membezakan mereka daripada etnik lain. Syair biasanya digunakan untuk meluahkan hasrat, hajat dan perasaan. Pendengar yang peka kepada penggunaan syair akan memahami maksud luahan hati seseorang. Dalam masyarakat Bugis, syair disampaikan dalam upacara adat seperti perkahwinan, majlis kesyukuran atau dalam kehidupan seharian, misalnya mendodoikan anak, mendidik dan sebagai tanda menghayati dan mengekalkan konsep siri. Penggunaan syair juga kadangkala digunakan dalam hubungan teruna dan dara. Bentuk syair yang agak bebas mengandungi makna tersembunyi,terutama yang menyentuh soal harga diri, maruah atau siri. Kertas kerja ini akan memperlihatkan bentuk syair masyarakat Bugis Sabah, kegunaannya dalam adat perkahwinan serta penerimaan generasi baru Bugis di Sabah sebagai minoriti dalam kepelbagaian etnik di Sabah. Kata kunci: Bugis, siri’, harga diri, syair, adat perkahwinan, Sabah