PERKAMUSAN DAN ENSIKLOPEDIA: PERBANDINGAN CIRI - Ahmad, Ibrahim (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Perkamusan dan ensiklopedia merupakan rujukan penting dalam penggunaan bahasa. Tulisan ini berupa kajian perbandingan kandungan dengan bersandarkan pendapat Hartmann & James sebagai kerangka teori. Ada lapan perkara yang menjadi asas perbandingan, iaitu orientasi penyusun, metodologi penyusunan, skop, stail definisi, kefungsian, susunan struktur makro, tujuan menyeluruh dan ilustrasi. Semua ini dibincangkan dengan tuntas demi mempertingkatkan pengetahuan kita tentang dunia keilmuan bahasa.