KONSEP KEPENGARANGAN MELAYU TRADISIONAL DAN PERANAN PENCERITAAN - Zakaria, Norazimah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Dalam sistem sastera Melayu tradisi, tidak terdapat istilah yang khusus mengenai makna kepengarangan kerana ia membawa maksud yang berbeza dengan sistem kepengarangan sastera Melayu moden. Dalam sistem sastera Melayu tradisi, makna kepengarangan itu boleh dibezakan dengan peranan pencerita. Berdasarkan kesedaran diri sastera Melayu tradisi, seseorang pengarang itu berfungsi berdasarkan peranan penceritaannya yang mana setiap karya yang dihasilkan mestilah berlandaskan kepada kesedaran mereka tentang sistem sastera Melayu tradisi. Pengarang sastera tradisi boleh sahaja memilih untuk melahirkan karya yang bersifat â€œsoothing textâ€ iaitu karya yang boleh melekakan, melalaikan, menghiburkan ataupun karya yang bersifat â€œbenefecial textâ€ iaitu karya yang dapat mendidik akal, minda dan jiwa pembaca serta tidak bersifat melalaikan atau penuh nilai-nilai hiburan semata-mata. Makalah ini akan membincangkan dua peranan penceritaan dalang dan dagang di bahagian peranan pengarang Melayu tradisi berdasarkan model Koster mengenai Idea Buku (Braginsky, 1998: xxviii). Peranan â€œdalangâ€ biasanya dikaitkan dengan menghibur, menyebabkan dirinya sentiasa dikaitkan dengan kealpaan, khayalan, keseronokan yang melekakan yang akhir sekali menyebabkan khalayak menjadi leka. Peranannya bukan untuk â€œmengingatâ€ sepertimana â€œdagangâ€ tetapi lebih kepada untuk mengenang kembali peristiwa yang biasanya mementingkan keindahan. Peranan dagang lebih kepada â€œfungsi faedahâ€ yang bermaksud untuk memberi nasihat kepada pembaca tentang tingkah laku di dunia, iaitu dari sudut pandangan Islam yang benar. Maka dagang lebih berfungsi untuk mengajar dan mendidik yang bertujuan untuk membangunkan akal. Kata kunci: Peranan pencerita, dagang, dalang, berfaedah, sastera tradisional.