FENOMENA KARYA SASTERA NOVEL BERDIMENSI ISLAM DAN PERKEMBANGANNYA DALAM MASYARAKAT NUSANTARA - Jandra, M. (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Tatkala teknologi informasi kian hebat dan lapangan sosial makin terbuka, kini dunia penulisan mengalami perkembangan pesat. Komuniti sastera bermunculan, penerbitan buku semakin banyak, demikian pula drama dan film. Melambungnya novel â€œAyat-Ayat Cintaâ€ dan â€œLaskar Pelangiâ€ yang mencetak penjualan sekitar satu juta salinan merupakan salah satu fenomena tersendiri bagi dunia sastera di Nusantara. Filem Ayat-Ayat Cinta serentak diputar di pawagam sejumlah negara di Asia Tenggara khususnya di negara yang memiliki komuniti Muslim atau Melayu. (Singapura, Malaysia, Brunei Darussalam, dan lain-lain) Isnin, 24 Mac 2008. Di Malaysia, diputar tiga hari sudah mengumpulkan sebanyak 1.5 juta penonton. Dalam perkembangannya, banyak kalangan perfileman dari Singapura, Malaysia, Inggeris, Belanda, Kanada, Jerman, India, Thailand, Brunei Darussalam, Taiwan, Hong Kong, Jepun, Korea, dan negara lainnya yang majoritinya dari Asia ke Indonesia. Novel yang bersifat inspiratif dan motivatif lebih diterima masyarakat, lebih berkembang dan lebih disukai kerana mengandungi aspek sosial dan aspek pendidikan. Walaupun secara sastera, karya tersebut tergolong sastera popular.