PERSEPSI PELAJAR 1 MALAYSIA TERHADAP KURSUS HUBUNGAN ETNIK: SATU KAJIAN DI UUM: 1 MALAYSIAN STUDENTS' PERCEPTIONS OF ETHNIC RELATIONS COURSES: A STUDY AT UUM - Mahmad, Muhamad Amar (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Kursus Hubungan Etnik yang diperkenalkan sejak tahun 2006 di Insitusi Pengajian tinggi (IPT) adalah satu usaha untuk menangani masalah hubungan etnik yang sering menjadi isu dalam pembangunan negara. Kursus tersebut adalah sebagai medium nasional ke arah mewujudkan integrasi dalam kalangan etnik yang pelbagai latarbelakang kepercayaan dan budaya. Namun begitu, perbezaan etnik sudah tentu akan mewujudkan perbezaan persepsi yang pelbagai dalam kalangan pelajar. Sekiranya situasi ini berlaku sudah tentu penawaran kursus tersebut tidak mencapai matlamatnya. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji persepi pelajar berdasarkan pengaruh faktor etnik terhadap penawaran kursus ini. Instrumen kajian dibentuk sendiri oleh pengkaji berdasarkan kepada objektif kursus ini. Responden telah dipilih secara rawak seramai 300 orang yang terdiri daripada para pelajar kursus Hubungan Etnik semester kedua tahun 2013/2014 di Universiti Utara Malaysia. Hasil kajian mendapati faktor etnik turut mempengaruhi perbezaan persepsi antara pelajar terhadap penawaran kursus Hubungan Etnik meskipun tidak ketara. Bagi mengatasi perbezaan ini, maka pihak kerajaan hendaklah memperluaskan konsep asas kursus ini kepada pelajar bermula sejak di alam persekolahan lagi. Kata kunci: Persepsi, kursus hubungan etnik, etnik, Universiti Utara Malaysia.