PENGETAHUAN TRADISI: ANTARA KEPUNAHAN DAN HARAPAN DALAM KONSERVASI DAN PEMBANGUNAN: TRADITIONAL KNOWLEDGE: BETWEEN HOPE AND VANISH IN DEVELOPEMENT AND CONSERVATION - M.A.Rachman, Ali (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2008)
Kertas kerja ini membincangkan "Pengetahuan Tradisi" dalam pandangan ekologi manusia. Dalam pandangan ini Pengetahuan Tradisi, iaitu salah satu bentuk keristalisasi interaksi antara sistem sosial manusia dan sistem ekologi. Pengetahuan Tradisi itu telah turun temurun daripada satu generasi ke generasi seterusnya. Sepatutnya is merupakan warisan "dikawal" berkelanjutan. Berbanding dengan "Pengetahuan Moden" yang didapat di Perguruan Tinggi pada umumnya saat ini. Pengetahuan Tradisi amatlah sedikit digunakan ataupun diajarkan untuk diterapkan dalam pembangunan semua bidang kehidupan bahkan acapkali tertinggal. Padahal Pengetahuan Tradisi berisikan kearifan dan merupakan soko guru bagi segala bidang pembangunan yang berkelanjutan. Sayangnya Pengetahuan Tradisi sudah hampir atau sudah mulai banyak yang punah. Kertas kerja ini mengajak memandang berat perlunya konservasi dan meluncurkan bahasa Melayu yang tepat dalam konservasi bagi pembangunan masyarakat Melayu kini sejalan dengan sosiobudaya Melayu agar terjadi sambungan antara pengetahuan tradisi dan pengetahuan moden yang asalnya kebanyakan berasal dari barat.