PENGARUH INDONESIA TERHADAP TEKSTIL DI TERENGGANU PADA ABAD KE-19: INDONESIAN INFLUENCE ON TERENGGANU TEXTILE IN THE 19TH CENTURY - Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya, Arba'iyah Mohd Noor,; Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya, Norazilawati Abd Wahab, (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Industri tekstil merupakan aktiviti yang mula dirintis oleh masyarakat Terengganu sejak abad ke-18. Pada ketika itu, tenunan songket adalah antara tekstil utama yang dihasilkan sehingga Terengganu berjaya digelar sebagai â€œBirmingham of the Peninsulaâ€ menjelang abad ke-19. Sejajar dengan perkembangannya, kegiatan perdagangan mula dijadikan sebagai satu medan untuk mengembangkan industri tekstil. Pada ketika itu, proses perdagangan di Terengganu mula berlaku di seluruh Alam Melayu termasuk Indonesia yang melibatkan beberapa buah wilayah seperti Sumatera, Jawa, Sulawesi dan beberapa daerah di rantau Melayu-Indonesia. Artikel ini bertujuan untuk membincangkan tentang kewujudan pengaruh Indonesia terhadap tekstil Terengganu pada abad ke-19. Metodologi yang digunakan dalam artikel ialah kaedah kualitatif berdasarkan sumber bertulis seperti manuskrip, buku-buku dan artikel jurnal. Sumber-sumber ini diperkukuhkan dengan temu bual. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat faktor utama yang mempengaruhi tekstil Terengganu seperti Terengganu sebagai pusat perdagangan dan migrasi penduduk dari wilayah Indonesia. Dua faktor utama ini telah mempengaruhi jenis, corak dan kaedah dalam penghasilan tekstil oleh masyarakat tempatan. Pengaruh-pengaruh inilah kemudiannya mula diguna pakai oleh masyarakat tempatan untuk menghasilkan tekstil yang lebih berkualiti di Terengganu. Kata kunci: Indonesia, tekstil, Terengganu, perdagangan, abad ke-19.