PEMBELAJARAN BAHASA MELAYU KANAK-KANAK PEMULIHAN KHAS: PEMBINAAN BAHAN BANTU MENGAJAR: LANGUAGE LEARNING AMONG REMEDIAL EDUCATION CHILDREN: THE DEVELOPMENT OF TEACHING AIDS - Samsudin, Nurul Haniza; Abdul Wahid, Puteri Roslina; Ja’afar, Salinah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Makalah ini membincangkan proses pembinaan bahan bantu mengajar (BBM) yang bersifat konkrit dalam pembelajaran bahasa Melayu. Bahanbahan bantu mengajar yang dibina pula terdiri daripada model istana dan kapal dan bertemakan cerita rakyat yang diolah semula isi kandungannya. Proses pembinaan model ini telah melibatkan empat proses, iaitu memilih, mengolah, membina, dan menggunakannya dalam proses pengajaran dan pembelajaran asas membaca kanak-kanak pemulihan khas. Kajian ini melibatkan seramai lapan orang kanak-kanak pemulihan khas Tahun Tiga daripada sebuah sekolah rendah di Puchong, Selangor. Hasil dapatan kajian ini mendapati empat proses yang diaplikasikan semasa membina bahan bantu mengajar itu menjadikan BBM yang dihasilkan berkualiti tinggi dan memenuhi objektif pembelajaran yang digariskan. Pengaplikasian prinsip-prinsip ini bukan sahaja mampu menghasilkan bahan yang menepati standard pengajaran, malah aspek kualiti, kos, dan masa juga dapat dipertimbangkan semasa membina bahan-bahan tersebut. This article discusses the development process of concrete-based teaching aids within the learning of the Malay Language. With the theme of local folklore, of which the contents were adapted, the developed teaching aids comprise models of a castle and a ship. The model development process involves four phases – selection, adaptation, development and execution of the models within the teaching and learning of reading among special treatment children. This research involves eight year – three remedial education children from a primary school in Puchong, Selangor. The findings of this study illustrate that the four phases applied throughout the teaching aid development process contribute towards high quality teaching aids, which thus met the stated learning objectives. The application of certain principles does not only help produce aids which meet the teaching standard, but also allows aspects of quality, cost and time to be taken into account while developing such materials.