DIMENSI POLITIK SECARA METAFORA MELAYU DALAM NOVEL ANAK MAT LELA GILA: POLITICAL DIMENSION AS MALAY METAPHOR IN THE NOVEL ANAK MAT LELA GILA - Mohamad, Ariff; Ab Rahman, Norhayati (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Artikel ini merupakan perbincangan dan analisis tentang dimensi politik yang dinyatakan secara metafora atau perlambangan Melayu. Analisis mengkhusus pada ungkapan dalam teks karya yang digunakan iaitu novel Melayu klasik, Anak Mat Lela Gila karya Ishak Haji Muhammad (1941). Analisis berpandukan pandangan Hasan Ahmad yang dinamakan Metafora Melayu dan turut mengaitkan pandangan paradigma semiotik kebudayaan daripada Yuri Lotman. Kajian ini memperlihatkan bagaimana pengarang Melayu mengaitkan persoalan politik semasa dan jangkauan fikiran mereka terhadap politik mendatang secara perlambangan atau metafora. Analisis tekstual dan kontekstual digunakan untuk mengaitkan dimensi politik secara perlambangan dalam novel ini. Rasional pemilihan pengarang ini ialah beliau merupakan antara pengarang prosa Melayu yang terawal dan melibatkan diri dalam kancah politik semasa ketika itu. Faktor yang lain pula adalah kerana novel ini dihasilkan sebelum negara mencapai kemerdekaan. Selain itu, analisis ini juga akan menyerlahkan keistimewaan bangsa Melayu yang mempunyai cara tersendiri iaitu menggunakan kiasan, perlambangan dan metafora dalam mengungkapkan persoalan politik yang dianggap sensitif dan terlarang terutama bagi pihak pemerintah sesebuah negara. Kata Kunci: metafora, perlambangan Melayu, novel.