FAKTOR TERAPEUTIK DALAM MAIN PETERI: THERAPEUTIC FACTORS IN MAIN PETERI) - Abd Rahman, Aida Nurul Ain Binti; Ahmad, Mohammad Nazzri Bin (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Penyelidikan ini memberikan tumpuan pada aspek terapeutik dalam teater tradisional Main Peteri yang didapati mempunyai kesan penyembuhan pada jasmani, psikologi dan emosi sekaligus mengangkat seni persembahan Main Peteri sebagai sebuah bentuk drama terapi Melayu. Unsur terapeutik yang dikenal pasti dalam Main Peteri akan dijelaskan dari segi kesan terapeutiknya yang berfungsi sebagai agen penyembuh penyakit. Unsur terapeutik ini, iaitu Diri dan Peranan (Self and Role), Luar Sedar (Unconscious), Representasi (Representation), Pemisah (Distancing), Spontan (Spontaneity) dan Khalayak dan Penyaksian (Interactive audience and witnessing) digariskan sebagai ‘Faktor Terapeutik Main Peteri’ hasil penemuan berdasarkan konseptual drama terapi iaitu ‘Therapeutic Factors of Dramatherapy’ oleh Phil Jones dan ‘Role Theory Model of Dramatherapy’ oleh Robert J. Landy yang merupakan kerangka konsep kajian. Fungsi dan perkaitan antara faktor-faktor terapeutik berkenaan dirumuskan sebagai ‘Mekanisme Rawatan Main Peteri’ untuk melihat bagaimana setiap ‘Faktor Terapeutik Main Peteri’ itu berfungsi untuk mencapai matlamat terapeutik, iaitu Katarsis, Keseimbangan Rohani, Respon Relaksasi dan Aktualisasi Diri yang menyumbang ke arah proses penyembuhan. Kata Kunci: Terapeutik, Main Peteri, Drama terapi, Katarsis. This research focuses on the therapeutic aspects of the traditional Malay theater ‘Main Peteri’, which is believed to have healing effects on physical, psychological and emotional states, thereby qualifying it as a form of dramatherapy. Therapeutic properties identified in the Main Peteri are explored and described in terms of their effects as healing agents. The therapeutic categories include role and self, the unconscious, representation, distancing, spontaneity, interactive audience and witnessing are outlined in the findings as therapeutic factors of Main Peteri. This invention is based on the conceptual frameworks of Therapeutic Factors of Dramatherapy (Jones, 2006) and ‘Role Theory Model of Dramatherapy’ (Landy, 1994) which are the conceptual framework of the study. The fuctions and relations between each therapeutic factor are formulated as a ‘Mechanisme of Treatment in Main Peteri’ which presents each therapeutic factor’s function toward achieving the therapeutic goals of ‘catharsis’, ‘psyche balancing’, ‘relaxation response’ and ‘self-actualization’, which contribute towards the healing process. Keywords: therapeutic, Main Peteri, dramatherapy, catharsis.