Apakah Model Bahasa Inggeris di Sekolah-sekolah di Malaysia? - Baskaran, Loga Mahesan (Journal of Modern Languages, 2017)
Di negara kila yang sedang pesat membangun, peranan bahasa Inggeris sekarang ini menjamin dan menarik perhatian di dalam semua sektor. Telah banyak spekulasi mengenai statusnya sebagai bahasa kedua dan setengah-setengah kumpulan lebih suka menamakannya sebagai bahasa asing. Apa pun sahaja istilah yang digunakan, bahasa Inggeris di negara kita perlu diberi taraf dan tempat yang wajar dan saksama. Apabila bahasa Malaysia dijadikan sebagai bahasa rasmi dan bahasa pengantar, bahasa Inggeris menjadi sebagai bahasa kedua. Soal sama ada ianya bahasa kedua atau bahasa asing adalah memerlukan kertas kerja yang lain. Dalam kertas kerja ini, kita cuba membuat spekulasi tentang laraf bahasa lnggeris sebagai model yang standard yang dapat diterima di sekolah-sekolah di Malaysia.