Campur aduk bahasa Melayu dan bahasa Cina - Choi, Kim Yok; Chong, Siew Ling (Journal of Modern Languages, 2017)
Tujuan kertas kerja ini adalah untuk melihat jenis campur aduk bahasa Melayu dan bahasa Cina, iaitu "bahasa campuran" (mixed language) yang didapati di Malaysia serta melihat sejauh manakah kata pinjaman Cina diasimilasikan ke dalam bahasa Melayu. Kajian ini bertumpu kepada struktur kata dan ayat bahasa campuran ini di mana bahasa Melayu adalah bahasa matriks (matrix language) dan bahasa Cina adalah bahasa tertanam (embedded language).