Penelitian lapangan: Kaedah dan prinsip asas - Jalaluddin, Nor Hashimah (Journal of Modern Languages, 2017)
Ada dua jenls kajlan yang baleh d.ilakukan dalam mengkaji bahasa. Satu kaiian yang bersifat Imn-<hilir dan satu lagi yang melibatkan kajian lapangan. Apa yang dUakukan dalam kajian grm-chair nanyalah menghuraikan fenomena bahasa yang berlaku berdasarkan intulsi pengkaji semata-mata. lni bertentangan dengan tatacara kajian lapangan. DaJam kajian Iapangan ap. yang dilakukan ia1ah pengkaji akan turut memerhatikan dan meUbatkan din sama dengan bahasa komuniti yang dikaji. Kajian seumpama ini yang akhimya akan menghasillcan satu dapatan bjian yang boleh dipertanggungjawabkan kesahihannya dan menepati konsep empiris yang ditekankan dalam kajian linguistilc.